Jak wygląda produkcja sera koziego?

Sery kozie zdobywają serca coraz większej liczby konsumentów. Są cenione za swoje wartości odżywcze oraz ciekawy smak. Kupując produkty w sklepie rzadko zastanawiamy się jaką drogę musiały przebyć zanim trafiły na półki sklepowe. Ten artykuł pozwoli Wam zapoznać się z tym jak wygląda produkcja serów kozich. 

ser kozi

Produkcja sera koziego jest bardzo podobno do produkcji serów na bazie innych rodzai mleka. Jak w przypadku każdego sera, podstawą jest mleko. W obecnych czasach do produkcji serów używa się mleka pasteryzowanego. Surowiec musi być poddany działaniu wysokiej temperatury. Mleko kozie jest  bardzo niehomogeniczne, dlatego konieczna jest pasteryzacja. Gdy mamy już mleko to może zacząć produkcje sera. Mleko kozie podgrzewamy do temperatury ok. 33 stopni C. Następnie dodajemy do niego podpuszczkę, która za około godzinie sprawia że mleko zaczyna gęstnieć i umożliwia oddzielenie serwatki. Gotowa masa jest obalana i umieszczana w foremkach, które nadają jej konkretnego kształtu. Tak przygotowana masa od razu nadaję się do konsumpcji, jednak  najlepiej odczekać około tygodnia by ser mógł nabrać odpowiedniej konsystencji oraz aromatu. Dopiero po okresie ponad 3 tygodni ser wyjmuję się z foremki. Sery kozie mogą również leżakować i dojrzewać w odpowiednich warunkach. Musi to być chłodne i wentylowane pomieszczenie o wilgotności około 80%. 

Może zainteresuje cię także:

Z czym jeść ser kozi? Poznaj trzy proste i pyszne przepisy!

Kozie sery to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla innych rodzajów serów. Charakteryzują się delikatnym smakiem i są bogate w cenne składniki odżywcze. Dla osób, które poszukują pomysłów na to, z czym jeść ser kozi, przygotowaliśmy trzy proste i pyszne przepisy. Idealnie sprawdzą się zarówno ser kozi miękki, jak i ser kozi twardy. […]

więcej...

Co na śniadanie do szkoły? Kanapka z serem kozim zrobi robotę!

Wybór odpowiedniego śniadania dla dzieci idących do szkoły to wyzwanie, z którym mierzy się wielu rodziców. Często brakuje pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski, które dostarczą energii na cały dzień. Jednym z rozwiązań jest kanapka z serem kozim – pełnowartościowa, bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Dodanie ulubionych dodatków sprawi, że może być to jedno […]

więcej...

Facebook Instagram